Lehetséges célországok!

Kedves Diákok!

Elérkezett az Erasmus+ 2022-es pályázat toborzási időszaka.
Kettő célországba lehetséges az utazás: Németország és Spanyolország. Spanyolországba kizárólag 18 éves kortól lehet jelentkezni, Németországba az alsó korhatár 16 év.
Fontos a jelentkezésnél, hogy a mobilitásban részt venni kívánók átlaga 3,5 körül kell, hogy legyen.
A jelentkezés első lépése: Jelentkezési lap kitöltése és leadása Nálam, Bánhegyi Anna Krisztina Tanárnőnél,
a 2. emeleti 205-ös irodában!
Második lépés: magyar nyelvű Europass CV elkészítése
(Spanyolország esetén kell majd egy angol is, első körben ez nem feltétel),
magyar nyelvű motivációs levél elkészítése, elküldése nekem a banhegyia@dobosvszi.hu-ra
A jelentkezési határidő 2022.március 16
A jelentkezési lapok elérhetősége a nyelvtanároknál, a titkárságon és nálam lehetségesek.
A CV és a motivációs levelek elküldése nekem (elektronikus formában) március 16!!
 
Üdvözlettel:
Bánhegyi Anna Tanárnő
 
 
2022-ben ( második félév) a tavaszi illetve nyári időszakban a következő Erasmus+ program keretében kiutazásokra lesz lehetőség:
 • Németország, 3 vagy 2 hónapos kint tartózkodásra (12 fő aki 16. életévét betöltötte)
 • Olaszország, 2 hónapos kint tartózkodásra ( 4 fő aki 18. életévét betöltötte)
 • Spanyolország, 2 hónapos kint tartózkodásra (7 fő aki 18. életévét betöltötte)
Fontos:
 •  Mindig, minden esetben szükség van osztályfőnöki  és szaktanári ajánlásra, szülői beleegyezésre.
 • Szükséges az adott szakmára megfelelő nyelvtudás (pincér, szakács), megfelelő tanulmányi átlag.
 •  Előnyben részesítjük a programnak megfelelően azokat a diákokat is, akik hátrányos családi helyzettel rendelkeznek.
 • Az Erasmus+ program elsődleges célja a szakma gyakorlása, nyelvtudás elmélyítése, kapcsolatteremtés.
A jelentkezés menete:
 • Jelentkezni első körben egy jelentkezési lapon kell, mely megtalálható a titkárságon, csatolni kell hozzá önéletrajzot és motivációs levelet.
 • Ezt követően egy előre kitűzött időpontban (tavasszal) fog megvalósulni a nyelvi szintfelmérés.
 • Ezután fogom kérni az osztályfőnöki és szaktanári ajánlásokat
 
Üdvözlettel:
Bánhegyi Anna Krisztina
pályázati koordinátor
banhegyia(kukac)dobosvszi.hu
 
 

Hangulatképek (videó 4:10) Kuopio,Plymouth, Füssen, Mojmirovce, Mallorca

A projekteket az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben, beszámolókban) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Szakmai gyakorlat Németországban - 18 év alattiaknak is!

Németországi fogadóhelyeinkre a Bonn-i Munkaügyi Központon keresztül küldjük el a pályázati ösztöndíjat nyert tanulók jelentkezéseit. A festői szépségű Bajor területen lévő munkahelyek három hónapos szakmai gyakorlattal segítik a résztvevők gasztronómiai, német nyelvi és szakmai ismereteinek bővítését.

Fogadó helyeink:

Hotel König Ludwig - Schwangau

Gasthof Woaze - Füssen

 


Szakmai gyakorlat Finnországban - 18 év alattiaknak is!

Finnországi partnerünk a Kuopio-i vendéglátóipari iskola. A Savon Consortium for Edocation intézménnyel 2007 óta valósítunk meg diákcsere programokat, szakmai gyakorlatokat. Az iskola pályázati referense tart kapcsolatot azokkal az éttermekkel, szállodákkal, ahol diákjaink minden évben részt vehetnek a 2 hónapos szakmai gyakorlatokon. Idén a gyakorlat 1+8 hét, ami egy beilleszkedést segítő hétből és 8 munkahétből áll. Kuopio városában található vendéglátóipari egységekben vagy szállodában zajlik a gyakorlat. Szállás nem messze az iskolától 3 szobás apartmanban, együtt az 5 kiutazó diák.
 
 
 

 

Szakmai gyakorlat Spanyolországban - CSAK 18 évet betöltöttek számára!!!

A spanyol Animafest közvetítő céggel 2010 óta állunk kapcsolatban. A kedvezményezettként kiutazó tanulóknak spanyol tengerparti szállodákban (előreláthatóan Menorca szigetén) biztosítanak 3-4 hónapos munkavégzési lehetőséget. A nyári főszezonban az angol nyelvtudás a részvétel elsődleges szempontja. Szállás általában a szállodákban.
 
 

 

 

KÉRDŐÍVEK-MENTORÁLÁS-NYOMONKÖVETÉS

Szakmai gyakorlatokon részvevő kedvezményezettek, és végzett diákok nyomonkövetése

Szakmai gyakorlat előtt

Munkanapló - jelenleg gyakorlaton lévő diákok számára

Gyakorlatról hazaérkezett tanulók kérdőíve

Már végzett, és korábban gyakorlaton részt vett tanulók kérdőíve

Már végzett de gyakorlaton részt nem vett tanulók kérdőíve (kontroll csoport)

Tanulói munkanapló mobilitás ideje alatt (PDF)

Önértékelő kérdőív mobilitás után (itt lent következik)

 

Önértékelő kérdőív Szakmai Gyakorlat, Erasmus+ mobilitás után

önértékelés őszintén,

Olaszországi tanulmányút szakoktató kollégák számára

Berkesi Beáta és Kiss László Ferenc szakoktató kollégánk részt vett 2016.10.08. és 2016.10.15. között a Tempus Közalapítvány által kiírt 2015-1-HU01-KA102-013197 számú Erasmus+ Mobilitási pályázat keretében elnyert tanulmányúton. A tanulmányút során lehetőségük nyílt az olasz és a magyar szakképzési rendszer összehasonlítására, olaszországi szakképző intézmények megismerésére, és az ott folyó jó gyakorlatok összegyűjtésére, majd itthon a kollégák számára mindezek bemutatására.

Az útról készült beszámolóik alább olvashatóak:

 

Berlini tanulmányút szakoktató kollégák számára

Kiss László Ferenc szakoktató és Windt György tankonyhavezető, szakoktató kollégánk részt vett 2015.10.04. és 2015.10.10. között a Tempus Közalapítvány által kiírt 2015-1-HU01-KA102-013393 számú Erasmus+ Mobilitási pályázat keretében elnyert tanulmányúton. A tanulmányút során lehetőségük nyílt a német és a magyar szakképzési rendszer összehasonlítására, berlini szakképző intézmények megismerésére, és az ott folyó jó gyakorlatok összegyűjtésére, majd itthon a kollégák számára mindezek bemutatására.

Az útról készült beszámolóik alább olvashatóak:

 

A Leonardo Mobilitási Program és az Erasmus+ pályázatok kiírója a Tempus Közalapítvány.
 
A pályázati programban részt vett kedvezményezettek Europass mobilitási igazolványt kapnak.
 
 
 
Leonardo Mobilitási Programról: Soproni Kristóf beszámolója
 
A programról képeket, beszámolókat talál iskolánk Facebook oldalán:

2014-es mobilitási pályázat - Összefoglaló az eredményekről 

Tisztelt Érdeklődők! Kedves Résztvevők és Érintettek! Kedves Kollégák! 

A 2014-es mobilitási periódus lezárásaként álljon itt néhány sor tájékoztatásul a pályázati eredményekről. A pályázati támogatásból és külföldi partnereink jóvoltából 50 (pályázaton kívül még 7) diák szakmai gyakorlatra és több tanár kísérőként, mentorként juthatott ki öt európai uniós országba. A gyakorlati helyet biztosító munkahelyek igényei alapján változott a gyakorlatok időtartama 2 és 4 hónap között, valamint oszlottak meg a három igényelt szakma között: 

Finnország Hotel Savonia**** 10 diák felszolgáló, szakács
Németország Hotel König Ludwig ****S, Schwangau 6 + 2 diák felszolgáló
  Gasthof Woaze, Füssen 4 diák felszolgáló, konyhai kisegítő
Olaszország 9 munkahely (szállodák, éttermek, panziók, pizzériák) 10 + 5 diák felszolgáló, szakács
Spanyolország Hotel Pabisa Bali és Sofia 5 diák felszolgáló, szakács
Szlovákia Cukraren Zilizi 15 diák cukrász

 

A diákok élménybeszámolói és munkanaplói (lásd lentebb) alapján elmondható, hogy minden diák olyan tapasztalatokkal gazdagodott a gyakorlata során, mely a további szakmai fejlődésben és munkavállalásban is hasznára válik majd, hiszen saját, szüleik és tanáraik véleménye alapján is fejlődtek személyes és szakmai kompetenciáik is. Felejthetetlen és meghatározó élménnyel gazdagodtak. 

Mindezekről egy 2016. április 1-én tartott záró rendezvényen a projektkoordinátor beszámolt a meghívott résztvevőknek, akik nem csak a pályázat számszerűsített statisztikai adataival ismerkedhettek meg, hanem megkóstolhatták a hazatért diákok által készített ételeket, melyeket külföldi gyakorlataik során tanultak meg elkészíteni és egyben tradicionális ételek, édességek is az adott országokban. Ezek közül két hagyományos finn édesség elkészítéséről egy kisfilmet és a recepteket megtalálhatják itt az iskola honlapján lentebb. 

A pályázat szemléletformáló, csapatépítő hatása a rendezvény egész hangulatán érződött, hiszen a diákok felnőttként állták meg a helyüket mind szakmailag, mind vendéglátóként ezen a napon is. A rendezvény nagy sikerrel zárult. 

Az iskolavezetés és a magam, mint projektkoordinátor nevében is mondhatom, hogy a pályázat adta lehetőséget továbbra is biztosítani kívánjuk diákjaink számára, mert valljuk, hogy egy jó iskola feladata olyan tudással és tapasztalatokkal vértezni fel diákjait, amik nem csak jó jegyeket eredményez, de későbbi életük alapjául is szolgálhat és segít megfelelni a nagybetűs ÉLET kihívásainak. 

Továbbiakban tervezzük még további receptek és videó felvételek készítését és közzétételét, hiszen szeretnénk, ha minél többen megtanulhatnák azt, amit az Erasmus+ mobilitási pályázat kedvezményezettjeinek lehetősége volt személyesen elsajátítani. Az iskola képzésének külföldi gyakorlattal való kiegészítésével célunk, hogy a magyar gasztronómia és vendéglátás fejlődjön, ezáltal minél több ember részesüljön annak a pozitív változásnak az eredményéből, amit mi érzékelünk hazatért diákjainkon.

Project Summary 2014

Összefoglaló a 2014-es projektről

Tanulóink beszámolói a külföldi gyakorlatokról:

 

Vappu fánk és kardamomos briós receptek 

Kovászkészítés: Az élesztőt kevés porcukorral folyamatos keverés közben elfolyósítjuk. Mikor csomómentes a keverék kevés langyos tejjel felöntjük és az átszitált lisztkráterbe öntjük, ahol kevés lisztet keverünk bele a kráter oldaláról. Ha keverék tejföl sűrűségű, akkor a tetejét befedjük egy kevés liszttel, majd kelesztjük. 

Tésztakészítés: Míg kel a kovász addig előkészítjük a többi alapanyagot. A maradék tejbe beletesszük a többi hozzávalót (vaj, tojássárgája, cukor, só, kardamom, vaníliás cukor), és körülbelül 45°C-osra melegítjük. Ha a kovász tetején megrepedezett a liszt, akkor megkelt a kovász. A felmelegített alapanyagokkal összegyúrjuk, ha alaposan kidolgoztuk a tésztát, utána cipót formázunk belőle és kelesztjük. Ha a térfogata a kétszeresére nőtt, akkor szellőztetjük, ami egy óvatos átgyúrást jelent, a művelet befejezése után visszatesszük a tésztát kelni, és megint a térfogata kétszeresére kelesztjük. 

Formázás: Ha megkelt a tészta kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagra, és kerek kiszúróval kiszaggatjuk, ami után lemezen kelesztjük a fánkot/brióst. 

Sütés: 

 • Fánk: A megkelt tésztát bő, forró olajban sütjük. Amikor beletesszük a tésztát az olajba akkor fedő alatt sütjük, fordítás után, viszont fedő nélkül sütjük készre. Miután kivettük a forró olajból a fánkokat csepegtetés után kristálycukorba forgatjuk őket. 
 • Briós: kelesztés után megkenjük a briós felületét egész tojással, és megszórjuk cukorral, majd forró sütőben sütjük őket készre.

 

Mobilitási pályázatok 2014

 
2014 évi Erasmus+ Szakképzési mobilitás számokban
 

Eredményeink

Iskolánk 2005 óta folyamatosan sikerrel vesz részt a Tempus Közalapítvány által kiírt uniós forrásból finanszírozott Leonardo Mobilitási pályázaton!
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2010-ben Nívódíjjal ismerte el iskolánk pályázati programját!
 

International on-the-job learners in Kuopio

Companies of tourism, catering and home economics sector in Kuopio were given international colour to, when a group of Hungarian students did their on-the-job learning periods during the summer in Finland. The on-the-job learning periods were arranged in co-operation with Savo Vocational College and Dobos C. József Vocational School of Catering, a tourism, catering, home economics and food industry sector school from Budapest.

There were altogether ten cookery, waiter/waitress and bakery students during July and August in Kuopio. According to Kristiina Jääskeläinen, a teacher at Savo Vocational College, the experiences of the Hungarian students of on-the-job learning in Finland are pretty good. The two vocational schools have co-operated and had student exchange with each other since 2006.

kantti.net, Anne Heikkinen
Kuva: Markku Penttilä
Lähde: Savon ammatti- ja aikuisopisto

 

Tisztelt Szülő! 

Ficzeréné Lakatos Krisztina vagyok a BVHSzC Dobos C. József SzI igazgatóhelyettese és a mobilitási pályázatok koordinátora. Az elmúlt évben az Ön gyermeke is részt vett külföldi szakmai gyakorlaton, melynek tapasztalatairól szeretnék minél több információt gyűjteni annak érdekében, hogy megismerhessük az Ön véleményét a külföldi szakmai gyakorlatok hatásáról és lebonyolításáról. Kérem, az alábbi kérdőív kitöltésével legyenek segítségemre abban is, hogy a projektet fejleszteni tudjam. 

Köszönettel 

Ficzeréné Lakatos Krisztina

igh./ pályázati koordinátor

Szülői kérdőív

Finnország 2013

Tekintse meg prezentációnkat!