2014-es mobilitási pályázat - Összefoglaló az eredményekről 

Tisztelt Érdeklődők! Kedves Résztvevők és Érintettek! Kedves Kollégák! 

Tisztelt Érdeklődők! Kedves Résztvevők és Érintettek! Kedves Kollégák! 

A 2014-es mobilitási periódus lezárásaként álljon itt néhány sor tájékoztatásul a pályázati eredményekről. A pályázati támogatásból és külföldi partnereink jóvoltából 50 (pályázaton kívül még 7) diák szakmai gyakorlatra és több tanár kísérőként, mentorként juthatott ki öt európai uniós országba. A gyakorlati helyet biztosító munkahelyek igényei alapján változott a gyakorlatok időtartama 2 és 4 hónap között, valamint oszlottak meg a három igényelt szakma között: 

Finnország Hotel Savonia**** 10 diák felszolgáló, szakács
Németország Hotel König Ludwig ****S, Schwangau 6 + 2 diák felszolgáló
  Gasthof Woaze, Füssen 4 diák felszolgáló, konyhai kisegítő
Olaszország 9 munkahely (szállodák, éttermek, panziók, pizzériák) 10 + 5 diák felszolgáló, szakács
Spanyolország Hotel Pabisa Bali és Sofia 5 diák felszolgáló, szakács
Szlovákia Cukraren Zilizi 15 diák cukrász

 

A diákok élménybeszámolói és munkanaplói (lásd lentebb) alapján elmondható, hogy minden diák olyan tapasztalatokkal gazdagodott a gyakorlata során, mely a további szakmai fejlődésben és munkavállalásban is hasznára válik majd, hiszen saját, szüleik és tanáraik véleménye alapján is fejlődtek személyes és szakmai kompetenciáik is. Felejthetetlen és meghatározó élménnyel gazdagodtak. 

Mindezekről egy 2016. április 1-én tartott záró rendezvényen a projektkoordinátor beszámolt a meghívott résztvevőknek, akik nem csak a pályázat számszerűsített statisztikai adataival ismerkedhettek meg, hanem megkóstolhatták a hazatért diákok által készített ételeket, melyeket külföldi gyakorlataik során tanultak meg elkészíteni és egyben tradicionális ételek, édességek is az adott országokban. Ezek közül két hagyományos finn édesség elkészítéséről egy kisfilmet és a recepteket megtalálhatják itt az iskola honlapján lentebb. 

A pályázat szemléletformáló, csapatépítő hatása a rendezvény egész hangulatán érződött, hiszen a diákok felnőttként állták meg a helyüket mind szakmailag, mind vendéglátóként ezen a napon is. A rendezvény nagy sikerrel zárult. 

Az iskolavezetés és a magam, mint projektkoordinátor nevében is mondhatom, hogy a pályázat adta lehetőséget továbbra is biztosítani kívánjuk diákjaink számára, mert valljuk, hogy egy jó iskola feladata olyan tudással és tapasztalatokkal vértezni fel diákjait, amik nem csak jó jegyeket eredményez, de későbbi életük alapjául is szolgálhat és segít megfelelni a nagybetűs ÉLET kihívásainak. 

Továbbiakban tervezzük még további receptek és videó felvételek készítését és közzétételét, hiszen szeretnénk, ha minél többen megtanulhatnák azt, amit az Erasmus+ mobilitási pályázat kedvezményezettjeinek lehetősége volt személyesen elsajátítani. Az iskola képzésének külföldi gyakorlattal való kiegészítésével célunk, hogy a magyar gasztronómia és vendéglátás fejlődjön, ezáltal minél több ember részesüljön annak a pozitív változásnak az eredményéből, amit mi érzékelünk hazatért diákjainkon.

Project Summary 2014

Összefoglaló a 2014-es projektről

Videó, Leonardo Mobilitási program 2005-2014

 

Tanulóink beszámolói a külföldi gyakorlatokról:

 

Vappu fánk és kardamomos briós receptek 

Kovászkészítés: Az élesztőt kevés porcukorral folyamatos keverés közben elfolyósítjuk. Mikor csomómentes a keverék kevés langyos tejjel felöntjük és az átszitált lisztkráterbe öntjük, ahol kevés lisztet keverünk bele a kráter oldaláról. Ha keverék tejföl sűrűségű, akkor a tetejét befedjük egy kevés liszttel, majd kelesztjük. 

Tésztakészítés: Míg kel a kovász addig előkészítjük a többi alapanyagot. A maradék tejbe beletesszük a többi hozzávalót (vaj, tojássárgája, cukor, só, kardamom, vaníliás cukor), és körülbelül 45°C-osra melegítjük. Ha a kovász tetején megrepedezett a liszt, akkor megkelt a kovász. A felmelegített alapanyagokkal összegyúrjuk, ha alaposan kidolgoztuk a tésztát, utána cipót formázunk belőle és kelesztjük. Ha a térfogata a kétszeresére nőtt, akkor szellőztetjük, ami egy óvatos átgyúrást jelent, a művelet befejezése után visszatesszük a tésztát kelni, és megint a térfogata kétszeresére kelesztjük. 

Formázás: Ha megkelt a tészta kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagra, és kerek kiszúróval kiszaggatjuk, ami után lemezen kelesztjük a fánkot/brióst. 

Sütés: 

  • Fánk: A megkelt tésztát bő, forró olajban sütjük. Amikor beletesszük a tésztát az olajba akkor fedő alatt sütjük, fordítás után, viszont fedő nélkül sütjük készre. Miután kivettük a forró olajból a fánkokat csepegtetés után kristálycukorba forgatjuk őket. 
  • Briós: kelesztés után megkenjük a briós felületét egész tojással, és megszórjuk cukorral, majd forró sütőben sütjük őket készre.