Pénzsztár 2018

Hatodik alkalommal rendezik meg a PénzSztár versenyt, szakmai összefogás a pénzügyi műveltség fejlesztéséért

Több mint 50 hazai és határon túli magyar szervezet – köztük a gazdaság és a pénzvilág szereplői, egyetemek, szakmai és oktatási szervezetek – egyedülálló, példaértékű összefogásával, immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenye. A kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi műveltség fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse ismereteiket. A 2013-as indulás óta több mint 20 000 diák vett már részt a versenyen, s közben sok új ismerettel, gyakorlati készségekkel, élményekkel és értékes nyereményekkel gazdagodott.

A játékos megmérettetésre 4 fős csapatok jelentkezhetnek hazai és határon túli magyar középiskolákból. A nevezés díjmentes, a jelentkezés feltétele, hogy a csapat tagjai ugyanannak a középiskolának a – 14–22 év közötti – diákjai legyenek, akik a 2018/2019-es tanévben aktív középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, és még nem szereztek érettségi bizonyítványt. A verseny 6 fordulója során különféle típusú és fokozatosan nehezedő feladatok várnak a csapatokra, melyek megoldásához a pénzügyekkel, a gazdasággal és a vállalkozások működésével kapcsolatos tájékozottságra, általános műveltségre és gyakorlati készségekre van szükség. Nevezni 2018. október 8-án éjfélig lehet, a www.penzsztar.hu weboldalon található regisztráció kitöltésével.

Mivel a pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismeretek ma már szervesen hozzátartoznak az általános műveltséghez, a PénzSztár játékos feladatai is a gyakorlatban hasznosítható tudásra és készségekre helyezik a hangsúlyt. Azok a középiskolák, amelyek arra bíztatják tanulóikat, hogy végigjátsszák legalább a verseny két online fordulóját, már sokat tesznek azért, hogy a fiatalok megismerjék a legfontosabb pénzügyi, gazdasági és vállalkozási alapfogalmakat. Éppen ezért, az a három középiskola, ahol a legtöbb csapat kitölti a két online tesztet – az elért eredménytől függetlenül –, különdíjban részesül. Nyereményük egy évre szóló oktatási szimulációs szoftverlicenc, amely további segítséget nyújt a gazdasági, pénzügyi és vállalkozási ismeretek oktatásához.

A két online és négy helyszíni forduló során a fiatalok olyan pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismeretekkel és gyakorlati készségekkel gyarapíthatják tudásukat, amelyek később majd a mindennapi életük, a továbbtanulásuk vagy akár a pályaválasztásuk szempontjából is meghatározóak lehetnek. A helyszíni fordulókban jól teljesítő csapatokra – a hasznos tudás mellett – értékes nyeremények és szakmai továbbképzések várnak, a győztes csapat pedig elnyeri a verseny fődíjait is, fejenként 100-100 ezer forintot és egy-egy okostelefont.