Koronavírus, Influenza, hasznos infók

 Mi ez a koronavírus?

Az új kínai koronavírus a legendás SARS-vírus „testvére". Az általa okozott betegség tünetei megfázásszerűek, így nagyon nehéz felismerni. Az új típusú koronavírus (2019-nCoV) már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett. Nagyon gyorsan tüdőgyulladást okoz, és az antibiotikumra nem reagál. Nehéz kezelni, és a legyengült szervezetű emberekre veszélyes – azokra, akik egyébként is betegek, ezért gyenge az immunrendszerük. Persze ez a vírusfertőzésben szenvedő emberek esetében kivételesen kis hányadnál halálos, de a betegség lefolyása, tünetei súlyosabbak, mint egy átlagos vírusfertőzésé.

A gyakori kézmosás hasznos, a csomagszállítás viszont nem fertőz!!!

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, ami légúton, valamint szájon át fertőzhet. A szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus elleni vakcina kifejlesztésén.

WHO -  Egészségügyi Világszervezet  - jelenlegi ajánlása szerint az alábbiak betartása feltétlenül fontos:

  • gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal,
  • tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges,
  • lázas betegekkel való kontaktus kerülése,
  • lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás,
  • élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent,
  • nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

A Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre,nem fertőznek.

Magyarországon kevés az esély a járványra

A magyar hatóságok folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait és az európai gyakorlatot, az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket ezeknek megfelelően hozzák meg.  Magyarországon jelenleg nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ fokozottan figyelemmel kíséri a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után arról beszélt, hogy "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet".

A The Center for Systems Science and Engineering egy térképpel tette átláthatóbbá, mely területek érintettek. A honlapon nem csak világtérképet, de folyamatosan frissülő adatokat is találunk arról, hogy hány regisztrált megbetegedés, haláleset és felépülés történt. A statisztikákat az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján teszik közzé, de az amerikai, európai és kínai egészségügyi intézményekkel is kapcsolatban vannak. Az adatok néhány percenként frissülnek. Ebben a pillanatban sincs Magyarországon regisztrált, koronavírussal megfertőződött beteg.

Az influenza az igazi veszély nálunk

Magyarországon arra figyelmeztetnek: az influenza sokkal több, 2-3 ezer halálos áldozatot követel egy átlagos szezonban, mint a hasonló új vírusok, hiszen ugyanúgy a gyengébb immunrendszerű, sérülékenyebb betegekre veszélyes, és a betegek ugyanúgy a szövődmények következtében halnak meg, nem a vírus közvetlen hatása miatt. Egy átlagos influenzaszezonban több százezren betegednek meg Magyarországon. Idén a 3. héten már 12 ezer, az előző hetinél 30 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Folyamatosan kapcsolatban vagyok mind a Nemzeti Népegészségügyi Központtal illetve a helyileg illetékes Népegészségügyi Intézet járványügyi osztályával. Ha bármilyen új információt kapok,azt azonnal közzéteszem. Ha esetleg járványügyi beavatkozásra lenne szükség, arra is készen áll mind a népegészségügyi intézet, mind az iskola - egészségügyi szolgálat. 

Nótai Szilvia   iskolavédőnő   (Forrás:WHO-EMMI)