Dobos Verseny 2015

Dobos Emlékverseny 2015!

2015.01.16-án, pénteken, 7 iskola 31 tanulója részvételével sikeresen lezajlott az idei évi Dobos Emlékverseny. A szakközép- és szakiskolás tanulók számára rendezett, cukrász, pincér, szakács szakmai, és a 3 szakmát összesítő csapatversenyen a tanulók által készített versenymunkák kápráztatták el a zsűri tagjait, és a versenyt megtekintő vendégeket.

Képek az eseményről.

A csapatversenyt idén a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola nyerte a második helyezett Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola és a harmadik helyet elérő Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola előtt.

A cukrász versenyben Szinergia, Dobos, Gundel, a pincér és a szakács versenyben Dobos, Gundel, Felcsút sorrend született.

A versenyen illusztris zsűri értékelte a tanulókat.

Cukrász szakmában Gyenge Csaba (cukrászmester), Zmák Zsuzsanna (a Gerbeaud termelő üzem vezetője) és Sziklainé Farkas Bernadett (a Mosoly Expressz Kft. vezető cukrásza) értékelte a versenyzőket.

A pincér indulókat Török István János (a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke), Horváth Ferenc (a Horváth vendéglő tulajdonosa), valamint Gloviczki Ákos (a Gundel Étterem Értékesítési és Bankett Igazgatója) pontozta.

Szakács szakmában a versenyzők Fülepi Kálmán (Konyhafőnök, BEAT étterem), Ádám Csaba (Konyhafőnök, Olimpia étterem), Blendea Károly (a Mirbest gasztronómiai szaktanácsadója), továbbá a Michelin csillagos Sárközi Ákos (Konyhafőnök, Borkonyha Étterem) előtt adtak számot tudásukról.

A versenyen és díjátadón megjelent a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, annak Fővárosi Szakképzési és Ellátási Osztálya, a szakmai szervezetek és kamarák képviselői, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői.

Induló iskolák:

· Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola
· Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
· Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola
· Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium
· Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola
· Szinergia Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézménye
· KIVI, Baptista Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola

A cukrász indulók az írásbeli kérdések után szabadon választott témában a szakács versenyzők menüjéhez illő tányérdesszertet, valamint egy szabadon választott alkalomra készülő 1 db, 20 szeletes, tetszőleges formájú torta díszmunkát készítettek.

A pincér versenyben a szakmai teszt kitöltése után díszasztal felállítása, majd élőmunkában, svájci tükör felszolgálási módban 4 vendég kiszolgálása volt a tanulók feladata. A csapatok az élőmunkát technikai feladattal, alkoholmentes bárital készítésével kezdték.

A szakács versenyzők a szakmai tesztet követően hideg előételt, csészébe tálalt levest, valamint főételt készítettek, előre meghatározott, kötelezően megadott alapanyagok felhasználásával.
Mind a versenyzőknek, mind a felkészítő tanároknak gratulálunk a sikeres szerepléshez és a versenymunkákhoz.

Köszönjük a Mirbest, a Bonduelle, az Unilever, a Gyermelyi, a Monin, a Városliget Café, a Tóterasz, a NaturAqua, a LaFiesta partyservice, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a NÉBIH, a Csintex, a Text-Rent, a Danubius Hotel Arena és a Figula pincészet nyújtotta segítséget, támogatást mind alapanyagban, mind eszközben, illetve a versenyzők díjazásában.


Iskolánkat képviselte, és hozzájárul a csapat sikeréhez:
Bagyánszky Krisztián - szakács
Fenyédy Réka - cukrász
Lendvai Levente - szakács
Rácz Róbert - pincér
Szalkai Csilla - pincér
 
Felkészítő tanárok:
Berkesi Beáta - pincér
Czanikné Szalontai Henrietta - cukrász
Illés Vince Levente - cukrász
Kozma Krisztina - szakács