Az elhelyezkedésben is segít az Erasmus-tapasztalat

Az ösztöndíjasok nagyobb eséllyel választanak maguknak külföldi párt.
 
A külföldi tapasztalatokat szerző friss diplomások jóval előnyösebb helyzetből indulnak a munkaerőpiacon – állapította meg átfogó hatástanulmányában az Európai Bizottság (EB).

Kevesebb tartós munkanélküli

A tanulmány szerint, mely 80 ezer hallgató, illetve vállalkozás válaszainak független szakértők általi feldolgozása alapján készült, azok körében, akik éltek az Erasmus kínálta lehetőségekkel, 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek száma, mint a kizárólag hazai képzésben részt vevők esetében. Egy másik adat arról tanúskodik, hogy a tanulmányok elvégzése után öt évvel az Erasmus-tapasztalatokkal rendelkezők közt 23 százalékkal kevesebb a munkanélküli.

Értékes képességeket ad

A megkérdezett munkáltatók 92 százaléka nagyra értékeli az új alkalmazottak felvételénél az olyan személyiségjegyeket, amelyeket az Erasmus program kifejezetten erősít. Ilyen például a tolerancia, az önbizalom, a problémamegoldó készség, a kíváncsiság, a saját erősségek és gyenge pontok ismerete, valamint a határozottság.

A programban való részvétel előtti és utáni összehasonlító vizsgálatok azt mutatják, hogy az Erasmus-ösztöndíjasoknál már az utazás előtt magasabb értékeket mértek a fenti személyiségjegyek vonatkozásában. 

A csereprogramot követően pedig ezek az értékek átlagosan 42 százalékkal meghaladták a többi hallgatónál mért értékeket.

Külföldi gyakorlat

4 millióanrészesülhetnek uniós ösztöndíjban az új, Erasmus+ néven emlegetett, kibővített csereprogram révén 2014 és 2020 között.

Az Erasmus-ösztöndíjasok tanulmányaik folytatása mellett szakmai gyakorlatukat is eltölthetik külföldön. Aki él ezzel a lehetőséggel, szakmájában is gyorsabb előmenetelre számíthat: a munkáltatók 64 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi gyakorlattal rendelkező munkatársak nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak. A jobb karrierlehetőségek mellett a program jóvoltából tágul az ösztöndíjasok látóköre, és szociális kapcsolataik is bővülnek. 

Az Erasmus-hallgatók 40 százaléka tanulmányainak elvégzése után legalább egyszer tartózkodási országot váltott vagy munkát vállalt külföldön. Közülük mintegy kétszer annyian próbáltak szerencsét külföldön, mint azok, akik csak a hazai képzésben vettek részt.
 

Család, párválasztás

• Az egykori ösztöndíjasok nagyobb valószínűséggel választanak külföldi párt maguknak. A volt Erasmus-diákok 33 százalékának van külföldi társa, míg a tanulmányaikat otthon végzők esetében ez az arány 13 százalék. 

• Az Erasmus-diákok 27 százaléka köt hosszú távú párkapcsolatot a csereprogram alatt. 

• Az EB becslései szerint 1987 óta mintegy egymillió gyermek született Erasmus-ösztöndíjasok kapcsolatából.

forrás: metropol.hu - https://www.metropol.hu/itthon/cikk/1239657-az-elhelyezkedesben-is-segit-az-erasmus-tapasztalat