4. Felcsúti Letenyey Gasztro – Verseny eredményei szakács, pincér és cukrász versenyszámokban.

Iskolánk versenyzői sikeresen szerepeltek az idei évben 4. alkalommal megrendezésre került Felcsúti Letenyey Gasztro – Versenyen, ahol szakács, pincér és cukrász szakmákban mérte össze tudását 8 iskola 1-1 versenyzője. 

Iskolánk versenyzői idén is szép eredményeket értek el a rangos gasztronómiai versenyen.

  • Cukrász tanulónk, Szikszai Krisztián 4. helyezést ért el (felkészítő tanára Erdélyiné Kiss Rita)
  • Pincér tanulónk, Farkas Nóra Tímea 1. helyezést ért el (felkészítő tanára Bocskay Mária), ezzel már második évben elhódítva iskolánknak a pincér vándorkupát!
  • Szakács tanulónk, Jókai-Szilágyi Bence 3. helyezést ért el (felkészítő tanára Kozma Krisztina).

A versenyen készült képek az alábbi albumban tekinthetőek meg: https://goo.gl/photos/2xGbxiXEynsniWru9

 
A Szakácsversenyen kiírása tartalmazott egy előzetes nyersanyag kosarat, amiből a helyszínen derült ki, hogy mely alapanyagokat kapják meg ténylegesen a versenyzők, és miket húznak ki meglepetés szerűen a szervezők. Az így kialakult, reggel megkapott nyersanyagkosár tartalmából a versenyzőknek 30 perc szaktanári konzultáció után 210 percük volt, hogy 10-10 adagban kétfogásos menüt találjanak ki, készítsenek el.
 
A versenyzők 10 adag ételt készítettek a kétfogásos menüből fogásonként. Ebből kettő adag ételt a zsűrizéshez, egy adag a display asztalra kerül, a fennmaradó ételeket (7 adag GN edényben, vagy az étel jellegének megfelelően kérült kitálalásra). Az így kitálalt ételek egy büféasztalra kerültek, ahol a versenyzők felkészítői, és a vendégeink fogyasztták el. Amely csapat nem készült el az adott tálalási időre, pontlevonáson túl a zsűrizésnél az utolsó helyre került. 
 
A Pincérverseny résztvevőinek feladatai:
1. feladat: A szervező által biztosított ételsor és italsor (verseny napján került ismertetésre) alapján számítógéppel kettő darab menükártya elkészítése. 
2. feladat: A szervező által összeállított elméleti tesztlap kitöltése. 
3. feladat: Az élőmunka során két fő részére angol II-es felszolgálási módban kellett a szervező által egységesen biztosított menüket felszolgálni. A feladat részét képezte a rendező által biztosított eszközökből az asztalok megterítése. Az ételekhez aperitifként pezsgőt, előételekhez fehérbort, fő ételekhez vörösbort, desszerthez csemege bort kellett felszolgálni. Egyéb ital az ásványvízen kívül nem állt rendelkezésre. Az élőmunkához az asztalokat és az előkészületeket 10:20-ra be kellett fejezni. A vendégek 10:30-kor érkeztek.
 
Cukrászverseny lebonyolítása
A cukrászversenyzőknek egy klasszikus fatörzset kellett elkészítenie (a pléh mérete 40*60 cm, a készítésre De’zean kakaópor állt rendelkezésre 20-22% zsírtartalommal). Az elkészített fatörzset fel kellett szeletelni, waxolni nem kellett. Egy szeletet zsűrizésre kellett tálalni, melyhez a tányért a szervező biztosította, további egy szeletet pedig display asztalra kellett tálalni. Ehhez display tányért, díszítőelemeket (csak fogyasztásra alkalmas díszek) a versenyző hozzhatott magával. A fennmaradó szeleteket üzleti eladásra kellett feldíszíteni. A rendelkezésre álló idő 120 perc.
 
A zsűrizés, értékelés szakmánként külön történt. Az 1. helyezett szakács, pincér és cukrász versenyző vándorkupát kaptak. Az értékelés során a szakács verseny esetében nagy hangsúlyt fektetett a zsűri a gazdaságos nyersanyag felhasználásra. A cukrász verseny értékelésénél a technológiai folyamatok pontossága és a tálalás precizitása volt az elsődleges szempont. A pincér versenyen az élőmunka értékelése volt a hangsúlyos.
 
Gratulálunk versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak az elért eredményekhez!