35. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny - NIGV 2015

Iskolánk ismét részt vett a Gundel iskola által szervezett, idén 35. évfordulóját ünneplő Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen, ahol csapatunk II. kategóriás eredményt ért el a 3 budapesti, 3 vidéki és 3 külföldi iskola alkotta mezőnyben.

A megmérettetés idei témája: “Tisztelgés a Bocuse d’Or verseny előtt” volt. Ennek keretében 5 fős csapatok mérték össze tudásukat a 3 szakmában, az új technológiák, a modern gasztronómiai szemlélet terjesztése, a Bocuse d’Or verseny megismertetése, és népszerűsítése a tanulók körében szemlélet és versenycél mellett.

Iskolánkat képviselte, és hozzájárul a csapat sikeréhez:

  • Marosi Zoltán - cukrász
  • Weisz Richárd - pincér
  • Bagyánszki Krisztián - szakács
  • Lendvai Levente - szakács

Felkészítő tanárok:

  • Illés Levente - cukrász
  • Papp Zoltán - pincér
  • Kozma Krisztina - szakács
  • Molnár György - szakács

A versenyről készült képek ITT tekinthetőek meg.

A felszolgáló élőmunkáról készült videó elérhető innen: www.youtube.com/watch?v=Wqd71S7hSr8

 

Versenykiírás:

Szakács feladatok: Készítsenek a Bocuse d’Or verseny szellemiségének megfelelően egy három fogásból álló menüsort. Az összeállított menü állhat a következőkből: a) hideg előétel, meleg előétel, főétel vagy b) hideg előétel, leves, főétel vagy c) leves, meleg előétel, főétel. 
Leves és előétel készítése: Az egyik előételnek vagy levesnek vegetáriánus ételnek kell lennie.
Főétel készítése: A főételhez minimum 3 féle köret készüljön, különböző textúrákban , melyek közül legalább az egyiknek zöldségköretnek kell lennie. Kötelezően felhasználandó hús a nyúlhús!

Cukrász feladatok:
Desszert készítése: Készítsenek olyan desszertet, amelynél a tányéron kétféle kísérő öntet vagy mártás van, ami illeszkedik a desszerthez. Maga a desszert háromféle textúrát jelenítsen meg, és valamilyen meglepetést tartalmazzon, ami a zsűrit elkápráztatja (ez lehet a tányéron vagy a desszert belsejében). Kötelező felhasználandó alapanyaga a legalább 70 %-os csokoládé, amit bármely elemhez használhat.
Dísztorta készítése: 1 db dísztorta készítése, mely a Bocuse d’Or versenyt, Lyont vagy a saját országa versenyzőjét juttatja eszünkbe.

Pincér feladatok:
Menüsor összeállítása: Állítson össze a XXI. századra jellemző, országának csúcsgasztronómiáját képviselő díszétkezéshez illő, legalább 5 fogásos étrendet. Az étrend alapját a szakács és cukrász versenyzők által elkészített ételek képezzék, ezt egészítse ki a pincér versenyző további fogás(ok)kal és italokkal. Az étrend tükrözze a versenyző országát és a jelenkort jellemző fogyasztói szokásokat. A menükártya kivitelezése legyen az alkalomhoz illő és a trendeknek megfelelő.
Alkalmi díszasztal terítése: Terítsen meg 2 - 4 személy részére a fenti étel- és italsorhoz, a Bocuse d’Or verseny szellemiségét figyelembe véve. A rendelkezésre álló alapterület: 5m x 5m.
Élőmunka nézőközönség előtt: Készítsen a vendég asztalánál előre megadott alapanyagok felhasználásával alkoholmentes és alkoholtartalmú kreatív kávé italt. Az élőmunka ideje alatt a vendégekkel történő kommunikáció idegen nyelven zajlik.