Közösségi Szolgálat 2022-ben is

Krókusz projekt

Iskolánk 2017-ben csatlakozott a KRÓKUSZ PROJEKThez (https://www.szembenezes.hu/ifjusagi-projektek/krokusz-projekt/)!

Az ír Holocaust Education Trust Ireland által 2005-ben indított Crocus Projectben eddig 12 ország nyolcvanezer

diákja és pedagógusai vesznek részt. Idén először, 12–24 éves magyar diákok is csatlakozhatnak,

hogy virágültetéssel emlékezzenek a holokauszt idején megölt másfél millió társukra, és a növények

fejlődése, növekedése közben tanuljanak az ehhez és más genocídiumokhoz vezető útról.

A hazai projektgazda – a Szembenézés Alapítvány – minden tárgyi feltételt térítésmentesen biztosít

és jutalmazza a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat. Történelem órán iskolánk egyik osztályában (10c)

elkezdődött egy beszélgetés a tanár vezetésével a Holocaustról, majd másnap elültettük a virághagymákat az iskola kertjében.

Megnéztük az Anne Frankról szóló remek és megrázó vándorkiállítást. Különlegessége, hogy középiskolások vezetik a tárlatot:

https://www.elte.hu/content/tarlatvezetesek-az-anne-frank-vandorkiallitason.e.8073


	

	

	
2017. november
Idén ismét elültettünk 28 krókuszhagymát a nemzetközi Krókusz projekt keretein belül iskolánk egyik osztályával (9c)

Anne Frank kiállítás beszámolója

(szervezők: Bőhm Judit, Aczél Judit)

A Krókusz Projekt keretén belül elhatároztuk, hogy iskolánkban vendégül látjuk az amszterdami Anne Frank Ház által készített vándorkiállítást, melynek címe: "Ha az lehetek, aki vagyok" - Anne Frank élete.

Ez a kiállítás – melynek iskolánk könyvtárában adtunk helyet - 34 panelből áll: 25 tartozik a történelmi részhez és 9 a kortárs részhez. A történelmi rész Anne életére fókuszál, míg a kortárs rész 6 mai fiatal történetét meséli el és azt, ahogyan szembenéznek az előítélettel és a kirekesztéssel a mai társadalomban.

Nemcsak a kiállítás befogadását vállaltuk, hanem azt is, hogy ehhez kedvet érző diákjaink elvégezhették a 2 napos tárlatvezető képzést, ami után képesek lettek társaiknak bemutatni a kiállítást.

13 tanuló végezte el a képzést. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2017. március 13-án került sor. Ezen részt vett többek között Horti Andrásné Igazgatónő, a Centrum vezetősége, a Szembenézés Alapítvány kuratóriumi elnöke, Hédi Fanni az Anne Frank ház munkatársa és egyben a gyerekek képzője, valamint a 13 kiképzett diák.
Márciusban 13 napon át iskolánk minden osztályának lehetőséget biztosítottunk a tárlat megtekintésére, de más iskolából is érkeztek érdeklődő diákok. Így állítunk emléket Anne Franknak, aki 13 évesen kezdte írni azóta szimbólummá vált naplóját.

Bízunk benne, hogy a gyerekek megértik, hogy az emberi különbözőségeket tiszteletben tartó társadalom nem spontán alakul ki; nem csak megfelelő törvényekre van szükség hozzá, hanem arra is, hogy mindenki felismerje benne a saját felelősségét és egyéni hozzájárulási lehetőségeit.

az Anne Frank kiállítás megnyitója

Horti Andrásné Igazgatóasszony beszél                      Anne Frank rejtőzködésének háza

kiállítás vezetés

 KSz/11P osztály

feladatmegoldás

vendégkönyv

 

Diákok a képzésről:

"A két nap kicsit kevés volt, de nagyon sok mindent megtudtunk az egész második világháborúról. Az oktatók is kedvesek és jófejek voltak."
"Nagyon sajnáltam, hogy 2 napba kellett belesűríteni a képzést, kellett volna még egy harmadik nap is."
"új barátok; egy elfogadó közösség; új oktatási forma"

Diákok a vezetésről:

"A vezetés nagyon jó volt. Pozitívan csalódtam még magamban is, hogy ezt az egészet ilyen jól meg tudtam csinálni, ami persze a vezető-páromnak is köszönhető."
"Szomorú volt látni, hogy az emberek nem érezték át annyira a lényeget, mint mi, akik háttérinformációkat is tudtunk. Több időt kellett volna rá szánni."
"Az első pár alkalom fura és kicsit nehéz volt. A legrosszabb az volt, hogy a legtöbb osztály elég passzív volt, és nem is nagyon érdekelte őket."

 

Fenntarthatósági hét 2017. április 24-28.

2017. április 24-28: FENNTARTHATÓSÁGI HÉT (szervezők: Bőhm Judit, Koltai Tamás, Kőszegi Andrea) volt a Dobosban, melynek keretében három nap, három különböző programot szerveztünk.
Mindhárom program szervezésében és lebonyolításában a MESSZELÁTÓ EGYESÜLET (https://messzelato.hu/blog/2017/05/09/iskolaiwokshop_beeproject/) két munkatársa, Farkasinszky Kata és Udvarnoki Tünde volt segítségünkre. Hálás köszönet érte!
A Messzelátóról röviden: az Egyesület tagjai abban hisznek, hogy öko-tudatosan élni nem lemondás, hanem egy örömteli, kreatív életforma. Ezt a szemléletet, életmódot szeretnék átadni személyes példamutatáson, játékos programokon keresztül.

Hétfőn TESTÁPOLÓ TÖMBÖT készítettünk az 1/9.C1 és 1/9.C2 osztályokkal természetes alapanyagokból.

a recept                                                                    az alapanyagok fő összetevője:méhviasz

az olvasztva öntés                                                       olajok

fűszerezés                                                                a kész testápoló tömböcske


Szerdán ASZTALT és ROVARHOTELT barkácsoltunk iskolakertünkbe használt raklapokból. Az asztal készítésben nyújtott segítségéért külön köszönet Kinczel Miklósnak! A rovarhotel arra jó, hogy több beporzót vonzunk a kertbe, így több paradicsomunk lesz és a méhek is hajlékra találnak. Ebben a programban 4 osztályból vettek részt diákok.

a Fenntarthatósági héten asztalt, rovarhotelt és testápoló tömböt készítettünk!


Pénteken pedig Csuja László, egy gödöllői bioméhész KAPTÁRJAIT látogattunk meg a 10.C-vel, kísérőtanár Kőszegi Andrea volt.

Dobos Fűszerkert

2018.március - az 1/9c1 osztály (oszt.főnök Pásztorné Varga Veronika) ezzel a két remek plakáttal indult az Iskolakertekért Alapítvány plakátpályázatán

(kontakt személy: Bőhm Judit  bohmj@dobosvsz.sulinet.hu ) 

 Iskolánk 1/9 C, 1/9 Sz és 1/9 P osztályainak közreműködésével elindítottunk egy Fűszerkert projektet. Ennek célja, hogy minél több hasznos fűszert és azok megtermelésének módszereit is megismertessük diákjainkkal. Ráadásul ellenőrzött forrásból, környezetkímélő módon előállított fűszerek, kerti zöldségek kerülhessenek a saját konyhánkon előállított ételekbe. A diákok jókedvűen, szabad levegőn kerülnek kapcsolatba a saját munkájukhoz szükséges alapanyagokkal és azok termelésével. Ez a projekt 2014-ben indult, de folyamatosan fejlődve az elkövetkező évek során sok örömet és tudást fog átadni iskolánk tanulóinak. Részletes leírás és képek itt. Videófelvétel a márciusi kertmunkákról itt:https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/dobos-c-vszi-fuszerkert-projekt-biokert-qcjpvOjf5FD4oRHe  Videó(01) a júniusi évzáróról:https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/dobos-c-vszi-fuszerkert-2015junius15-kert-kozossegi-BHfZqfM0nw7eK2lt  Videó(02) a júniusi évzáróról:https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/dobos-c-vszi-fuszerkert-2015junius15-kert-kozossegi-Wkv0iUT3TjtRWumF  Videó(03) a júniusi évzáróról:https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/dobos-c-vszi-fuszerkert-2015junius15-kert-kozossegi-Y6EC7ED4kPjs5pu5  Videó(04) a júniusi évzáróról:https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/dobos-c-vszi-fuszerkert-2015junius15-kert-kozossegi-A61ZGpMWHwtqWLcd

2014. ősz, a kezdet:

 Novemberben kezdtük el rendezni és előkészíteni a fűszerkertet. Hogy tavasszal nagyobb területet tudjunk majd beültetni, felástunk egy addig füves részt. Eleve volt a kertben menta, citromfű, snidling, torma - ezeket megmetszettük, ahol kellett, ritkítottuk. Ültettünk még többféle mentát, zsályát, lestyánt, rozmaringot, kakukkfüvet. 

Tél: benti foglalkozások Decembertől márciusig mindhárom, a projektben résztvevő osztályban (1/9 c, p, sz) havonta egy alkalommal tartottunk elméleti foglalkozást zárt térben. Az órákat a környezetvédelem illetve az osztályfőnöki órák keretében tartottuk. A diákok egy része érdeklődő volt, sok mindenről most hallottak először. A következő témákról volt szó:  komposztálás, hulladékfeldolgozás, szelektív hulladékgyűjtés, a nagyüzemi élelmiszer-előállítás sajátosságai, ehető vadnövények a Kárpát-medencében, 19.századi receptgyűjtemények, nemesi ételkülönlegességek. 

2015. tavasz: 

újra a kertben Folytattuk az ősszel megkezdett munkát: még egyszer felástuk a beültetendő részt, aztán ültettünk is bele (pl. rukola, spenót, saláta, bébi saláta, mángold, petrezselyem, tarlórépa, bazsalikom, koriander), gazoltunk, trágyáztunk, heti 3-4 napon gondoskodunk az öntözésről. 

2015. nyár: 
Az "EAThink 2015" című Európai Uniós projektben (https://eathink2015.org/hu/magyar-dobos-fuszerkert/) 
részt vesz a Dobos, köszönet a tőlük kapott támogatásért!                   

2015. szeptember

Idén is folytatjuk a fűszerkert projektet! Sőt, kibővítjük! Ennek első lépését már megtettük: a 3 kilencedikes szakiskolás osztállyal(1/9Sz,1/9C, 1/9P) felástunk egy új részt a kertben, s ezzel kb. 70 négyzetméteresre növeltük a megművelhető terület. 

Szüreteltünk is, többek között ezeket a növényeket: mángold, bazsalikom, petrezselyem, paradicsom, chili paprika, citromfű, menta, zsálya, torma gyökér és levél, izsóp, csabaíre, rukola.

Végül, de nem utolsósorban fogtunk magot, hogy jövőre is legyen mit ültetni.

2015. decemberi képek

2016. március 18-án az Iskolakertekért Alapítvány jóvoltából, a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal) közreműködésével talajvizsgáltra került sor a kertben. A 2/10p és a 11b osztályok segítségével talajszelvényt ástunk és egyszerű helyszíni talajvizsgálatokat végeztünk az Alapítvány talajmúzeumának
különböző típusú talajaival (színmeghatározás, mészvizsgálat, gyúráspróba). A szakértők (Mátyás Izolda és Csenki Sándor) talajmintákat vittek a kertünkből laboratóriumi vizsgálatra. Az eredményekről hamarosan írunk! Képeinket itt látjátok!

Laboreredmények:

A laboreredmények szerint a talaj igen laza homok fizikai féleségű, lúgos kémhatású, közepesen meszes, megfelelően alacsony sótartalmú, humuszban közepesen ellátott. Makrotápanyagokból az összes N tartalom megfelelő, K és P ellátottsága jó‐igen jó. Mezo‐ és mikroelemekben szintén megfelelő ellátottságú. Nehézfémtartalma a „B” szennyezettségi határ alatti.

Javaslatok:
‐ a kertben a biztonságos növénytermesztés talajtani feltételei adottak
‐ a humusztartalom és a talajszerkezet, vízgazdálkodási tulajdonságok javítására javaslom érett istállótrágya 
bedolgozását a talajba
‐ a háborús törmelék helyben maradása miatt tűzszerészeti átnézése is indokolt lehet.

2016. április: Az Ökologistic Alapítvány (https://www.okologistic.shp.hu/hpc/web.php?a=okologistic) jóvoltából eperpalántáink is lettek, az Iskolakertekért Alapítvány (https://www.iskolakertekert.hu/) jóvoltából pedig paradicsompalántákat és gombatrágyát kaptunk!

2016. május 30.

A kis-tornatermet felújíttatta az iskola télen, innen lettek használt raklapjaink. Ezekből készítettünk padot a rendkívül tehetségesen barkácsoló 11B-sekkel, hogy a kertben ne csak kertészkedni, hanem ülni is lehessen. A DÖK napon kezdtük a munkát áprilisban, május végén fejeztük be. 2 pad született: szépek és hasznosak, sőt egészen kényelmesek is! A jövő évi terv? Raklapokból asztal!
Köszönet Bergovecz László formatervezőnek a tervekért és a kivitelezésben nyújtott remek segítségéért! https://feszekreszek.hu/rolunk/

2016. június

2016. szeptember 

Az idei tanévben is folytatjuk az iskolakert projektet. A bejövő szakiskolás osztályokat, valamint 2-3 olyan osztályt vonunk be, amelyek tavaly már részt vettek a munkában.Igyekszünk a tankonyhákkal minél jobban összehangolni a termesztést/szüretelést.

Szeptemberben - a teljesség igénye nélkül - a következő munkákat végeztük:
- kiritkítottuk a tormát
- visszavágtuk a citromfüvet és az izsópot
- szüreteltünk
- dugványoztunk rozmaringot
- napraforgómagot tettünk el télire madáreledelnek.

Jelenleg a következő növények találhatók meg a kertben: citromfű, zsálya, izsóp, bazsalikom, petrezselyem, kapor, kakukkfű, mustár, snidling, paradicsom, uborka, cékla, sárgarépa, torma, cukkini, zsázsa, rukola, virágok (körömvirág, napraforgó) 2016. november

Egy gyakorló bioméhész és a 'Városi méhész csoport' egyik

 tagja látogatott el hozzánk: Nagy Tamás 3 osztályban tartott előadást a méhekről és a méhészkedésről,

 a vegyszerhasználat hátrányairól; Udvarnoki Tünde pedig arról beszélt, hogy nemcsak Berlinben, 

Párizsban és Torontóban lehet kiválóan méhészkedni, hanem Budapesten a 10. kerületben is.

 Ezúton is köszönjük nekik a remek előadásokat és a mézkóstolót!


2017. tavasz, hangulatképek
Rostáljuk a saját komposztunkat                             saláta szüret                 fű-kaszálék talicskázás
                                                                                                                                        a 13. kerületi  Parkfenntartó
                                                                                                                                               adta növénytakaráshoz                                                                                         
almafa védelme a tetvektől                                        szerszámokkal
 
2018. február
A tankonyhák számára pár kilencedikes diákkal készítettünk egy térképet a kertben évelő fűszernövényekről.
 
2018. április 23.
A Fenntarthatósági hét keretén belül idén megjavítottuk az egyik kerti padot és az asztalt. 2 osztály diákjai vettek részt a munkálatokban.
Köszönet Bergovecz László formatervezőnek a kivitelezésben nyújtott remek segítségéért! https://feszekreszek.hu/rolunk/"