Lehetséges célországok!

Szakmai gyakorlat Németországban - 18 év alattiaknak is!

Németországi fogadóhelyeinkre a Bonn-i Munkaügyi Központon keresztül küldjük el a pályázati ösztöndíjat nyert tanulók jelentkezéseit. A festői szépségű Bajor területen lévő munkahelyek három hónapos szakmai gyakorlattal segítik a résztvevők gasztronómiai, német nyelvi és szakmai ismereteinek bővítését.

Fogadó helyeink:

Hotel König Ludwig - Schwangau

Gasthof Woaze - Füssen

Pályázaton kívül:

Gasthof Adler - Pfronten



Szakmai gyakorlat Finnországban - 18 év alattiaknak is!

Finnországi partnerünk a Kuopio-i vendéglátóipari iskola. A Savon Consortium for Edocation intézménnyel 2007 óta valósítunk meg diákcsere programokat, szakmai gyakorlatokat. Az iskola pályázati referense tart kapcsolatot azokkal az éttermekkel, szállodákkal, ahol diákjaink minden évben részt vehetnek a 2 hónapos szakmai gyakorlatokon. Idén a gyakorlat 1+8 hét, ami egy beilleszkedést segítő hétből és 8 munkahétből áll. Kuopio városában található vendéglátóipari egységekben vagy szállodában zajlik a gyakorlat. Szállás nem messze az iskolától 3 szobás apartmanban, együtt az 5 kiutazó diák.
 
 
 

Szakmai gyakorlat Szlovákiában - 18 év alattiaknak is!

 

2 hónapos gyakorlat egy kastélyszállodában (www.kastielmojmirovce.sk) vagy az iskola egyéb partnerénél, esküvőkön való részvétel keretében zajlik a gyakorlat. Mindenki váltásban dolgozik, ha szükséges a különböző helyszíneken, így lehetőség nyílik megismerni több munkafolyamatot is. Szállás a szállodában, akár teljes ellátással. Augusztus 1-én szakmai kirándulás a kinti partner szervezésében, mely során megismerhetők más szállások a térségben. Augusztus 21-én pedig cukrászüzem látogatás és mézeskalács "gyár" látogatás. Nagyon kedves kinti partnerre találtunk bennük, akik családias hangulatot teremtenek a gyakorlat idejére.
 
 
 

Szakmai gyakorlat Spanyolországban - CSAK 18 évet betöltöttek számára!!!

A spanyol Animafest közvetítő céggel 2010 óta állunk kapcsolatban. A kedvezményezettként kiutazó tanulóknak spanyol tengerparti szállodákban (előreláthatóan Menorca szigetén) biztosítanak 3-4 hónapos munkavégzési lehetőséget. A nyári főszezonban az angol nyelvtudás a részvétel elsődleges szempontja. Szállás általában a szállodákban.
 
 

Szakmai gyakorlat Olaszországban - CSAK 18 évet betöltöttek számára!!!

A 2014-2015-ös tanévtől együttműködünk a Marco Polo olasz közvetítő partnerrel. A cég évek óta foglalkozik diákok, frissen végzett szakemberek közvetítésével, valamint a diákok gyakorlatának felügyeletével, mentorálásával. 

Olaszországban 4 hónapos gyakorlat lesz szállodákban Velencét körülvevő régióban, több helyen. A kijutás feltétele: 2015. március közepén az olasz partnerrel folytatott interjú során kell számot adni a nyelvtudásotokról és ezen kívül a szokásos osztályfőnöki, szakmai tanári javaslat. Szállás a szállodákban vagy apartmanba. Kiutazás: még előkészítés alatt - iskolabusz, menetrend szerinti busz, stb.
 

Szakmai gyakorlat Angliában - CSAK 18 évet betöltöttek számára!!!

Olaszországi tanulmányút szakoktató kollégák számára

Berkesi Beáta és Kiss László Ferenc szakoktató kollégánk részt vett 2016.10.08. és 2016.10.15. között a Tempus Közalapítvány által kiírt 2015-1-HU01-KA102-013197 számú Erasmus+ Mobilitási pályázat keretében elnyert tanulmányúton. A tanulmányút során lehetőségük nyílt az olasz és a magyar szakképzési rendszer összehasonlítására, olaszországi szakképző intézmények megismerésére, és az ott folyó jó gyakorlatok összegyűjtésére, majd itthon a kollégák számára mindezek bemutatására.

Az útról készült beszámolóik alább olvashatóak:

 

Berlini tanulmányút szakoktató kollégák számára

Kiss László Ferenc szakoktató és Windt György tankonyhavezető, szakoktató kollégánk részt vett 2015.10.04. és 2015.10.10. között a Tempus Közalapítvány által kiírt 2015-1-HU01-KA102-013393 számú Erasmus+ Mobilitási pályázat keretében elnyert tanulmányúton. A tanulmányút során lehetőségük nyílt a német és a magyar szakképzési rendszer összehasonlítására, berlini szakképző intézmények megismerésére, és az ott folyó jó gyakorlatok összegyűjtésére, majd itthon a kollégák számára mindezek bemutatására.

Az útról készült beszámolóik alább olvashatóak:

 

2014-es mobilitási pályázat - Összefoglaló az eredményekről 

Tisztelt Érdeklődők! Kedves Résztvevők és Érintettek! Kedves Kollégák! 

A 2014-es mobilitási periódus lezárásaként álljon itt néhány sor tájékoztatásul a pályázati eredményekről. A pályázati támogatásból és külföldi partnereink jóvoltából 50 (pályázaton kívül még 7) diák szakmai gyakorlatra és több tanár kísérőként, mentorként juthatott ki öt európai uniós országba. A gyakorlati helyet biztosító munkahelyek igényei alapján változott a gyakorlatok időtartama 2 és 4 hónap között, valamint oszlottak meg a három igényelt szakma között: 

Finnország Hotel Savonia**** 10 diák felszolgáló, szakács
Németország Hotel König Ludwig ****S, Schwangau 6 + 2 diák felszolgáló
  Gasthof Woaze, Füssen 4 diák felszolgáló, konyhai kisegítő
Olaszország 9 munkahely (szállodák, éttermek, panziók, pizzériák) 10 + 5 diák felszolgáló, szakács
Spanyolország Hotel Pabisa Bali és Sofia 5 diák felszolgáló, szakács
Szlovákia Cukraren Zilizi 15 diák cukrász

 

A diákok élménybeszámolói és munkanaplói (lásd lentebb) alapján elmondható, hogy minden diák olyan tapasztalatokkal gazdagodott a gyakorlata során, mely a további szakmai fejlődésben és munkavállalásban is hasznára válik majd, hiszen saját, szüleik és tanáraik véleménye alapján is fejlődtek személyes és szakmai kompetenciáik is. Felejthetetlen és meghatározó élménnyel gazdagodtak. 

Mindezekről egy 2016. április 1-én tartott záró rendezvényen a projektkoordinátor beszámolt a meghívott résztvevőknek, akik nem csak a pályázat számszerűsített statisztikai adataival ismerkedhettek meg, hanem megkóstolhatták a hazatért diákok által készített ételeket, melyeket külföldi gyakorlataik során tanultak meg elkészíteni és egyben tradicionális ételek, édességek is az adott országokban. Ezek közül két hagyományos finn édesség elkészítéséről egy kisfilmet és a recepteket megtalálhatják itt az iskola honlapján lentebb. 

A pályázat szemléletformáló, csapatépítő hatása a rendezvény egész hangulatán érződött, hiszen a diákok felnőttként állták meg a helyüket mind szakmailag, mind vendéglátóként ezen a napon is. A rendezvény nagy sikerrel zárult. 

Az iskolavezetés és a magam, mint projektkoordinátor nevében is mondhatom, hogy a pályázat adta lehetőséget továbbra is biztosítani kívánjuk diákjaink számára, mert valljuk, hogy egy jó iskola feladata olyan tudással és tapasztalatokkal vértezni fel diákjait, amik nem csak jó jegyeket eredményez, de későbbi életük alapjául is szolgálhat és segít megfelelni a nagybetűs ÉLET kihívásainak. 

Továbbiakban tervezzük még további receptek és videó felvételek készítését és közzétételét, hiszen szeretnénk, ha minél többen megtanulhatnák azt, amit az Erasmus+ mobilitási pályázat kedvezményezettjeinek lehetősége volt személyesen elsajátítani. Az iskola képzésének külföldi gyakorlattal való kiegészítésével célunk, hogy a magyar gasztronómia és vendéglátás fejlődjön, ezáltal minél több ember részesüljön annak a pozitív változásnak az eredményéből, amit mi érzékelünk hazatért diákjainkon.

Project Summary 2014

Összefoglaló a 2014-es projektről

Tanulóink beszámolói a külföldi gyakorlatokról:

 

Vappu fánk és kardamomos briós receptek 

Kovászkészítés: Az élesztőt kevés porcukorral folyamatos keverés közben elfolyósítjuk. Mikor csomómentes a keverék kevés langyos tejjel felöntjük és az átszitált lisztkráterbe öntjük, ahol kevés lisztet keverünk bele a kráter oldaláról. Ha keverék tejföl sűrűségű, akkor a tetejét befedjük egy kevés liszttel, majd kelesztjük. 

Tésztakészítés: Míg kel a kovász addig előkészítjük a többi alapanyagot. A maradék tejbe beletesszük a többi hozzávalót (vaj, tojássárgája, cukor, só, kardamom, vaníliás cukor), és körülbelül 45°C-osra melegítjük. Ha a kovász tetején megrepedezett a liszt, akkor megkelt a kovász. A felmelegített alapanyagokkal összegyúrjuk, ha alaposan kidolgoztuk a tésztát, utána cipót formázunk belőle és kelesztjük. Ha a térfogata a kétszeresére nőtt, akkor szellőztetjük, ami egy óvatos átgyúrást jelent, a művelet befejezése után visszatesszük a tésztát kelni, és megint a térfogata kétszeresére kelesztjük. 

Formázás: Ha megkelt a tészta kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagra, és kerek kiszúróval kiszaggatjuk, ami után lemezen kelesztjük a fánkot/brióst. 

Sütés: 

  • Fánk: A megkelt tésztát bő, forró olajban sütjük. Amikor beletesszük a tésztát az olajba akkor fedő alatt sütjük, fordítás után, viszont fedő nélkül sütjük készre. Miután kivettük a forró olajból a fánkokat csepegtetés után kristálycukorba forgatjuk őket. 
  • Briós: kelesztés után megkenjük a briós felületét egész tojással, és megszórjuk cukorral, majd forró sütőben sütjük őket készre.

 

Mobilitási pályázatok 2014

 
2014 évi Erasmus+ Szakképzési mobilitás számokban
 

Pályázati információk

A Leonardo Mobilitási Program és az Erasmus+ pályázatok kiírója a Tempus Közalapítvány.
 
A pályázati programban részt vett kedvezményezettek Europass mobilitási igazolványt kapnak.
 
 
 
Leonardo Mobilitási Programról: Soproni Kristóf beszámolója
 
A programról képeket, beszámolókat talál iskolánk Facebook oldalán:

Eredményeink

Iskolánk 2005 óta folyamatosan sikerrel vesz részt a Tempus Közalapítvány által kiírt uniós forrásból finanszírozott Leonardo Mobilitási pályázaton!
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2010-ben Nívódíjjal ismerte el iskolánk pályázati programját!
 

International on-the-job learners in Kuopio

Companies of tourism, catering and home economics sector in Kuopio were given international colour to, when a group of Hungarian students did their on-the-job learning periods during the summer in Finland. The on-the-job learning periods were arranged in co-operation with Savo Vocational College and Dobos C. József Vocational School of Catering, a tourism, catering, home economics and food industry sector school from Budapest.

There were altogether ten cookery, waiter/waitress and bakery students during July and August in Kuopio. According to Kristiina Jääskeläinen, a teacher at Savo Vocational College, the experiences of the Hungarian students of on-the-job learning in Finland are pretty good. The two vocational schools have co-operated and had student exchange with each other since 2006.

kantti.net, Anne Heikkinen
Kuva: Markku Penttilä
Lähde: Savon ammatti- ja aikuisopisto

 

Tisztelt Szülő! 

Nagy Edit vagyok a BVHSzC Dobos C. József SzI igazgatóhelyettese és a mobilitási pályázatok koordinátora. Az elmúlt évben az Ön gyermeke is részt vett külföldi szakmai gyakorlaton, melynek tapasztalatairól szeretnék minél több információt gyűjteni annak érdekében, hogy megismerhessük az Ön véleményét a külföldi szakmai gyakorlatok hatásáról és lebonyolításáról. Kérem, az alábbi kérdőív kitöltésével legyenek segítségemre abban is, hogy a BME Közoktatás-vezetői Képzésen írandó szakdolgozatomban felhasználhassam minél több kérdőív eredményét. 

Köszönettel 

Nagy Edit 

igh./ pályázati koordinátor

Szülői kérdőív